SAHIA VINTAGE este o platformă de istorie digitală a filmului documentar produs de studioul Alexandru Sahia în perioada 1950-1990, parte a unui proiect mai larg de digitizare și accesibilizare a patrimoniului de film documentar asociat acestui studio pe parcursul celor patru decenii de funcționare în perioada României socialiste.
În context național, SAHIA VINTAGE este cel mai longeviv proiect de recuperare și introducere în atenția publică a unei arhive audio-vizuale și a contextului instituțional care a produs-o. Proiectul a început în 2013, printr-o serie de proiecții cu filme Sahia integrate în programul festivalului One World România și a continuat cu publicarea, în perioada 2014-2019, a unei serii de cinci DVD-uri care oferă selecții din producția Sahia curatoriate tematic. Începând din 2016, ducem aceste filme în licee și cartiere din București și din alte orașe din România, unde le proiectăm însoțite de prezentări introductive și sesiuni q&a (vezi programele Kinedok și Documentare la biblioteca).
Platforma SAHIA VINTAGE este gîndită ca o structură dinamică, dezvoltată continuu prin curatorierea de noi secțiuni pe baza cercetarii documentare, a înregistrărilor de istorie orală și prin vizionarea de material filmat la Arhiva Națională de Filme. În prezent (2024), plaforma include două segmente distincte: unul dedicat filmelor documentare produse de studio (segment dezvoltat în perioada 2018-2021) și unul dedicat jurnalelor cinematografice (segment dezvoltat în perioada iunie-noiembrie 2024). Ambele segmente includ clipuri extrase dintr-o selecție de filme/jurnale produse de studio în perioadele menționate, însoțite de texte de contextualizare.
Extinderea platformei prin includerea segmentului de jurnal cinematografic este parte a viziunii noastre de durată asupra platformei SAHIA VINTAGE ca monografie multimedia a studioului de film documentar al României socialiste. Construim această platformă, accesibilă specialiștilor și publicului general, cu scopul de a extinde repertoriul de reprezentări factuale asociate cu experiența socialismului trăit și de a ameliora memorializarea disjunctă, conflictuală, a acestei experiențe. Plănuim să continuăm dezvoltarea platformei, în anii următori, cu alte segmente relevante ale producției studioului.
Am inclus termenul VINTAGE în titlul proiectului nostru pentru a nota intensitatea crescută a relației noastre cu formele tehnologice și mediatice ale trecutului: odată cu creșterea distanței temporale dintre prezent și momentul în care au fost produse filmele incluse pe această platformă, relația noastră cu ele e tot mai puternic mediată de forme de nostalgie – pentru trecut și pentru formatul analog – care trebuie gestionate cu responsabilitate.
În 2024 – anul în care introducem pe platforma online segmentul dedicat jurnalului cinematografic – se împlinesc 50 de ani de la întreruperea producției
Actualității în imagini (aprilie 1974).
Navigarea pe platformă se face de la butonul MENU (stînga jos). Clipurile sunt incluse cu subtitrare în limba engleză (CC, dreapta jos în player).